Kuinka valita sopiva f-stop laukku?

Apua oikean f-stop repun ja sisäosan valintaan

Modulaarinen rakenne

f-stop kameralaukut on suunniteltu modulaarisiksi järjestelmiksiluonnossa liikkuvien kuvaajien tarpeisiin. Oletpa liikkeellä jalan, suksilla, lumilaudalla tai vaikka reissaamassa ympäri maailmaa, f-stop järjestelmä mukautuu tarpeidesi mukaan. f-stop laukut on suunniteltu ICU-sisälaukkujen ympärille. Valitsemalla omalle kalustolle sopivan sisälaukun varmistat, että kalusto kulkee turvallisesti mukanasi. 

Perinteisiin kamerareppuihin tottuneelle modulaarinen järjestelmä sattaa aiheuttaa hämmennystä. Tämän oppaan avulla pääset paremmin tutustumaan f-stop tuotteisiin ja helpotat valintaasi.

Alkuunpääsemiseksi tulee kartoittaa sopiva ICU

ICU, Internal Camera Unit on repun sisään tuleva irrallinen laukku, jossa on perinteiset tilanjakajat ja oma, vetoketjullinen suojaläppä. ICU on varustetu myös kiinnityslenkeillä, joilla se saadaan ankkuroitua f-stop repun sisällä olevilla kiinnikkeillä. Kaluston koosta riippuen, ICU joko täyttää repun kokonaan, tai sinne jää tilaa myös muille varusteille. Esimerkiksi pienempi kuvauskalusto, joka mahtuu Small Pro ICU:n sisään jättää Sukha reppuun runsaasti tilaa mm. vaatteille, jolloin retkeily onnistuu mainiosti. Isompi kalusto XL Pro ICU:n sisällä täyttää Sukha repun lähes kokonaan, jolloin ylimääräiselle tavaralle ei jää tilaa.

Pro maininta ICU nimessä ei tarkoita, että kyseessä olisi erityinen Professional tuote, vaan tässä yhteydessä Pro tarkoittaa, että ICU on syvempi kuin ei Pro mallit, jolloin Pro malliin mahtuu isommat, akkukahvalliset rungot.

Mikäli käytössäsi on järeää videokalustoa esim. RED Epic kokoluokassa tai muuta isompaa optiikkaa, voi olla, että tarvitset Master Cine ICU:n ja Shinn repun, joka on malliston ainoa, mihin tämä ICU mahtuu. Jos kalusto ei vaadi näin järeää kapasiteettia, vaihtoehtoja jää valittavaksi runsaammin.

f-stop PRO tip: ICU mahdollistaa laukun sisustamisen tilanteen mukaan. Voit kuljettaa koko kaluston yhdessä ICUssa, tai tarpeen mukaan jakaa kaluston vaikka kahden ICU:n sisään, jolloin voit helposti jättää toisen ICU:n pois, kun et tarvitse kaikkea kalustoa. Pienempi ICU voidaan myös asettaa laukun yläosaan, jolloin siihen päästään helposti käsiksi yläluukun kautta.

PRO rungot ja akkukahvalla varustetut rungot

Ammattirungot ja kevyemmät akkukahvalla varustetut rungot vaativat tilaa, jota tarjoavat Pro ICU:t esim. Pro XL ICU tai Pro Large ICU. Näihin mahtuvat jopa kaksi runkoa objektiivien ja tarvikkeiden kera. Yksi runko, objektiivit ja tarvikkeet mahtuvat mm. Medium Slope ICU:n sisään, jolloin säästyy tilaa myös muille tarvikkeille.

Akkukahvattomat rungot

Järjestelmäkamerat joissa ei ole akkukahvaa esim. kokoluokaltaan Canon 5D tai Nikon D850 kamerat, suosittelemme f-stop Shallow sarjan ICUa.

Shallow Medium ICU on suunniteltu akkukahvattomalle DSLR rungolle, jossa on kiinni 70-200mm objektiivi, sekä mukana muutama lisäobjektiivi tai salamalaite. Shallow Small ICU varma valinta, kun kannat mukanasi vain pienempiä optiikoita. Mikäli käytössäsi on esim. f-stop Tilopa reppu, voit helposti yhdistää nämä molemmat ICU:t repun sisään, jolloin saat mukavan kuljetuskapasiteetin kalustollesi, mutta edelleen tarvittaessa saat kuljetettua pienemmän kalustomäärän ja lisätarvikkeita.

Peilittömät rungot

Jos ainoa mukana kulkeva peili on meikkipeili, suosittelemme pakkaaman kaluston Micro sarjan ICU:n sisälle. Pienikokoinen Micro Tiny ICU mikä on suunniteltu yhteensopivaksi Olympus E-M10 kokoluokan runkojen kanssa. Isommat peilittömät järjestelmäkamerat vaatinevat hieman isomman ICU:n. Näiden kanssa kannattaa tarkistaa rungon korkeus ja valita sen mukaan sopiva ICU esim. Medium Shallow ICU.

Kulkeeko mukana muutakin?

f-stop modulaarinen järjestelmä antaa mahdollisuuksia valita sopivan kuljetuskapasiteetin sen mukaan, paljonko kalustoa tarvitsee kantaa mukana. Jos olet suuntaamassa jo valmiiksi kalustoa pullistelevaan studioon, pärjännet pienemmällä repulla, kun taas pidemmille yhden tai useamman yön kestäville retkille kannattaa valita isompi reppu, jossa on tilaa retkeilyvarusteille.

f-stop reppujen vahvuus tuleekin esille parhaiten juuri näissä tilanteissa, kun haluat kantaa mukana myös muutakin varustetta, tai jopa jättää ICU:n ja kuvauskaluston hetkeksi kokonaan pois kyydistä ja ihan vaan retkeillä. 70 -litrainen Sukha on jo sen verran tilava, että siinä kulkee mukana useamman päivän retkeilyvarusteet. Lyhyemmille päiväreissuille riittää helposti Ultralight (UL) sarjan reput.

Eikö tästä oppaasta ollut apua?

Mikäli et vielä ole ihan varma mikä ICU ja reppu on Sinulle sopivin, olet lämpimästi tervetullut myymäläämme sovittamaan kalustoasi eri laukkuihin. Tärkeintä on, että kalusto mahtuu ICU:n sisään, eikä sinne jää turhaa tilaa, jotta kalusto ei hölsky ja kolhiinnu. Voit myös tarvittaessa ottaa videoyhteyden Etämyyjä-palvelullamme, jolloin voimme esitellä eri laukkuvaihtoehtoja.