Pikaopas kertakäyttökameroiden maailmaan

Kertakäyttökamerat (tai kierrätyskamerat) on helppo ja edullinen tapa kuvata perinteiselle filmille. Filmikuvaaminen kertakäyttökameralla tarjoaa perinteistä kuvaamista puhtaimmillaan, ilman teknisiä lisävälineitä ja automatiikkaa. Filmikuvaaminen tuo mukavan jännityksen koko prosessiin, kun valmiin kuvan näkee vasta filmin kehityksen jälkeen.

Kertakäyttökameroissa on valmiiksi ladattuna filmi ja osassa kameroita on myös salamavalo. Suosittelemmekin ehdottomasti valitsemaan aina salamalla varustetun kameran. Näin varmistat, että saat varmuudella tallennettua kuvia, joissa myös kuvattava kohde on tallentunut mukaan. Salamalla saat lisävaloa etenkin sisällä ja muuten hämärässä kuvattaessa, mutta myös ulkona esim. vastavaloon kuvattaessa on tärkeää käyttää lisävaloa, jotta kohde ei jää tummaksi. Kertakäyttökamerat on myös käteviä erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, joissa on varana kameran katoaminen tai vaurioituminen. 

Suurin osa myydyistä kertakäyttökameroista on Fujifilm tai Kodak merkkisiä, mutta näiden rinnalle on tullut viimevuosina myös muiden valmistajien kameroita. Kaikki valmistajat ei kerro kameran sisälläolevasta filmistä muuta kuin herkkyyden ja kuvamäärän. Filmin valmistajia on kuitenkin sen verran vähän, että todennäköisesti värifilminä on joko Kodak tai Fuji merkkinen filmi. Kertakäyttökameroiden lisäksi myynnissä on Simple Use Camera nimellä myytäviä, kertakäyttökameran tasoisia, mutta helposti uudelleen ladattavia kameroita mm. Lomography. Lisäksi filmikaapistamme löytyy myös mustavalkofilmillä ladattuja kameroita, joko perinteiseen kehitykseen tai nykyaikaiseen C41 värinegakehitykseen sopivana.

Tekniikaltaan kierrätyskamera on erittäin simppeli. Mekaaninen filminsiirto virittää sulkimen, joka päästää ennaltamäärätyn ajan verran valoa filmille, tyypillisesti valotusaika on suunniteltu n. 1/100 tai 1/125s pituiseksi. Viritys, suuntaus ja laukaus. Siinä on lähestulkoon kaikki, mitä voit tehdä kuvan eteen kameralla. Tästäkin syystä, suosittelemme valitsemaan kameran, jossa on vähintään ISO 400 filmi ja salama. Sisätiloissa ja muuten hämärässä kuvattaessa suljinaika on sen verran nopea, että valotus ei vain riitä.

Kertakäyttökameroiden laatu vaihtelee merkeittäin hyvinkin paljon. Fujifilm ja Kodak kamerat ovat laadullisesti parhaimmistoa. Tyypillisesti kertakäyttökameroista löytyy:

  • Muoviset linssit kiinteällä polttovälillä ja valovoimalla (28 tai 32 mm f/8 tai f/10)
  • Suljinaika 1/100 tai 1/125 sek.
  • Muovilinssillä varustettu etsin
  • Tarkennus: kiinteä 1 m – ääretön
  • Salama: Valaisuetäisyys 1 m – 3 m

Vinkkejä onnistuneisiin kuviin

Kertakäyttökamera saattaa hämätä käyttäjää helppokäyttöisyydellään, mutta muutama vinkki kannatta lukea ja pitää mielessä kun kuvaat kertakäyttö- tai Simple Use kameralla. Ehkä tärkein sääntö on unohtaa digikuvaamisen kiire. Suunnittele kuva, kuvaussuunta ja rajaus huolella ja vasta sitten laukaise.

Salamalla, aina

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, kertakäyttökameralla salama parantaa kuvaa aina. Paitsi, jos kuvaat kiiltäviä, heijastavia kohteita. Tällöin kuva tulee suunnitella huolella ja miettiä saako kuvan otettua ilman salamaa. Ulkona kirkkaassa auringonpaisteessakin salamavalo tuo lisävaloa varjopaikkoihin, ja etenkin vastavaloon kuvattaessa henkilöiden kasvot jäävät usein tummiksi ilman salamaa. Vesitiiviit kamerat on aina ilman salamaa, mutta niissä on usemmiten herkempää filmiä.

Etäisyys

Kertakäyttökameralla kuvattaessa ihmisiä, kannattaa pitää etäisyyttä kohteeseen n. 1-3 metriä. Tämä etäisyys on myös se matka, jonka näiden kameroiden salama tyypillisesti kantaa. 1 metri on myös tyypillisesti lähin tarkennusetäisyys, eli kaikki tätä lähempänä kameran linssiä olevat kohteet tulevat hyvin suurella todennäköisyydella epäterävinä.

Sommittelu

Kertakäyttökameroita käytettäessä kannattaa muistaa, että etsimen kautta näkyvä kuva ei ole täsmälleen se, mitä filmille lopulta päätyy. Halvoissa massatuotetuissa muovikameroissa on aina pieni riski, että etsin on hieman vinossa jolloin kuvan suunta muuttuu, ja tämän huomaa etenkin lyhyillä etäisyyksillä. Lisäksi etsimen ja objektiivin välinen etäisyys aiheuttaa jo luonnostaan ns. parallaksivirheen, jolloin kuvan rajaaminen etsimen kauta ei ole 100% tarkkaa missään tapauksessa. Nämä seikat kannattaa ottaa huomioon kuvaa sommiteltaessa, ja jättää mahdollisuuksien mukaan reunoille tilaa.

Mitä kuvata kertiksellä?

Kertakäyttökamerat ei ole vain kokeilunhaluisille ihmisille, jotka nostalgiapöhinöissään pohtivat, miltä se filmikuvaaminen tuntuikaan, tai nuorille jotka ovat innostuneita kokeilemaan “uutta”. Kertakäyttökamerat on mm. nuorison, opiskelijoiden ja matkailijoiden suosiossa, edullisen hinnan ja huolettoman käytön ansiosta. Lisäksi kirkasvetisiin kohteisiin matkailevat tykkäävät ottaa mukaansa vesitiiviin kertakäyttökameran, joka mahdollistaa vedenalaisten kuvien ottamisen. Matkakamerana oleminen onkin edelleen kertakäyttökameroiden yleisin tehtävä, joskin mm. hääkamerana ja muissa tapahtumissa mukana oleminen on myös hyvin yleistä.

Häissä ja muissa tapahtumissa on monesti tapana asettaa jokaiseen pöytään yksi kamera, jolla vieraat voivat kuvata. Tällaisiin tilanteisiin kannattaa pyytää tarjous isommasta erästä.

Monet kuvaajat tykkäävät käyttää huomaamatonta kertakäyttökameraa myös katukuvauksessa. Näin kuvaaja pysyy huomaamattomana, eikä ihmiset myöskään arastele kertakäyttökameran edessä, kuten usein ammattimaisemman kameran kanssa käy. Maailmalla onkin usein tapahtumia, joissa katukuvaajat haastavat toisensa ottamaan kuvia kertakäyttökameroilla.

Käyttökohteita on kertakäyttökameroille rajattomasti.

Vaihtoehtojakin löytyy

Aikaisemmin jo mainittiinkin, että tunnetuimmat merkit tällä markkinalla on Kodak ja Fujifilm. Nämä merkit valmistavat kuitenkin vain perinteisellä värifilmillä varustettuja kameroita. Lisäksi markkinoilla on mm. Lomography ja Ilford kameroita, joista Lomography valmistaa uudelleen ladattavia kameroita, joissa on valmiina jokin heidän erikoisista värifilmeistään. Ilford valmistaa pääasiassa mustavalkofilmillä ladattuja kameroita.

Kierrätyskameroita on markkinoilla useita eri merkkejä, meillä on varastossa yleisimmät ja joitakin erikoismalleja. Meillä onnistuu myös väri- ja mustavalkofilmien kehittäminen. Mikäli kertakäyttökameroissa on vielä mieltäsi askarruttavia asioita, ota rohkeasti yhteyttä, niin ratkotaan ongelmat pois.